Curriculum vitae – cartea ta de vizita

CV-ul face parte din viata noastra profesionala. Inca din momentul in care iesim de pe bancile scolii si ne dorim sa fim oameni independenti, cu propriile noastre surse de venit, cautam job-ul viselor noastre, un job in care sa invatam lucruri noi si sa crestem impreuna cu echipa din care facem parte.

Am 5 ani de „experienta” in cautarea unui job, pentru ca inca de cand am terminat facultatea mi-am dorit sa am un loc de munca si sa incep sa ma bucur de recunoasterea sociala. Nu doresc nimanui traseul meu profesional. In cateva luni de cand am inceput cautarea, am ajuns la un numar de 478 de aplicatii (moment in care m-am si oprit cu numaratul), am aplicat de la posturi de camerista pana la asistenta director general. Si nu imi pare rau! Am avut zeci de cv-uri sub diverse forme scrise.

Literatura de specialitate iti spune sa nu scrii activitati care nu au relevanta pentru postul pentru care aplici. Daca de exemplu, aplici pentru vanzatoare, nu scrie ca in facultate ai fost promoter, ca ai impartit pliante pe strada, sau ca ai fost implicat in diverse proiecte pentru ca nu te ajuta. Eu nu sunt neaparat de acord cu asta.

Ti-as recomanda mai degraba sa scrii toate activitatile in care ai fost implicat, dar sa gasesti acele atributii din proiectele respective care au legatura cu postul pentru care aplici. Sa iti dau un exemplu: eu o perioada am evitat sa mentionez in cv faptul ca am fost vanzatoare, pentru ca am fost un timp foarte scurt si nu mi se parea relevant. Insa am ajuns in fata unui angajator pentru un post de receptioner care imi spune ca si-ar fi dorit sa am putina experienta si cu casa de marcat si contabilitatea primara. I-am spus ulterior ca am putina experienta si pe partea asta si ca am lucrat ca vanzatoare, dar nu mai conta pentru el pentru ca am pierdut acea transparenta care ar trebui sa existe la un interviu.

Continuand sa fac asta, sa imi updatez cv-ul in functie de fiecare job la care aplicam, m-am trezit din nou in fata unui angajator care m-a intrebat ce ai facut in perioada iunie-septembrie anul trecut, si ma intrebam oare ce am scris in cv-ul care il are in fata lui?

In schimb daca aplici pentru un post de casier si inainte ai fost promoter, intr-adevar nu ai avut probabil contact cu casa de marcat si contabilitatea primara, dar ai promovat produse, ai invatat cum sa interactionezi cu posibili cumparatori, ai invatat ce inseamna sa iti atingi un target si poti folosi aceste atributii in viitorul job. Astfel, nu isi mai pierde angajatorul timp sa te invete toate acestea, sa te ia de la zero pentru ca tu vii deja cu un bagaj de aptitudini care ii pot fi de folos si care pot fi dezvoltate pe viitor. Si asa nu vei fi pus in situatii jenante de tipul celor prin care am trecut eu. Si crede-ma ca iti va fi mai usor si tie, pentru ca pe langa stresul de la interviul in sine, nu mai trebuie sa te stresezi si ca nu ti-ai invatat cv-ul pe de rost.

Iti vei aminti firul logic al activitatilor pe care le-ai facut si iti va veni natural sa le updatezi pe postul pentru care esti acolo. Fiti mandri de realizarile voastre, oricat de mici considerati ca ar fi, pentru ca acolo ati investit timp si energie si sunt „micile voastre trofee” la care va puteti intoarce oricand.

Mult succes! 🙂

Spune-mi intr-un comentariu cu ce situatii te-ai intalnit in traseul tau profesional?

Articolul in format audio: CV-cartea_ta_de_vizita

Nicoleta

Lasă un răspuns