Pentru tine ma voi schimba!

colorate 6 Aud tot mai des in jurul meu vorbindu-se despre schimbare, dar nu despre o schimbare la propria persooana, ci la asteptari ca ceilalti sa se schimbe pentru noi sau la promisiuni cu privire la asta. Eu cred intr-o singura schimbare, in schimbarea pe care ti-o doresti pentru tine si esti dispus pentru asta sa faci orice. Nu cred in acele promisiuni de tipul „pentru tine ma las de tigari/bautura si alte dependente”, „pentru tine nu mai fac asta”, „pentru tine ma voi schimba”. Cand el/ea iti promite, trecandu-si o cruce peste inima, ca pentru tine se lasa de fumat, tradu-o ca fiind „nu voi mai fuma de fata cu tine, dar voi face asta cand raman singur/a sau cu prietenii tragand cu patos din tigara aia si daca e ultimul lucru pe care il mai fac”. Si nu ne referim doar la fumat, putem vorbi de orice alta dependenta sau lucru la care nu vrei sa renunti.

Dar ce facem cand celalalt ne vrea partener in procesul lui de schimbare?

Imi spunea cineva ca daca eu i-as spune sa se lase de fumat si as fi acolo in permanenta sa am grija sa se intample asta, s-ar lasa sigur. Ei bine, daca atunci cand e singur nu isi doreste aceasta schimbare, pot sa ii spun eu in toate limbile pamantului ca tot nu o va face. Probabil vreti sa imi spuneti „da, dar unii oamenii au nevoie de ajutor in schimbarea lor”. Absolut! Dar cautati un ajutor specializat care intr-adevar va poate ghida in procesul de schimbare. Si desigur puteti sa ii fiti alaturi, sa ii oferiti sprijinul vostru daca are nevoie, dar ar trebui sa o faca pentru el/ea, nu pentru voi.

Insist mult pe diada el-ea pentru ca aici mi se pare ca se gasesc  cele mai periculoase asteptari sau promisiuni facute…„pentru el/ea ma voi schimba” sau „relatia cu el/ea m-a facut sa ma schimb”. Nici poveste! Te-ai schimbat pentru tine, nu pentru relatie. Te-ai schimbat pentru ca tu ai simtit nevoia si consideri ca esti pe drumul cel bun, nu pentru cutarescu, iar daca intr-adevar ai facut-o pentru el, parerea mea este ca ai toate sansele sa te intorci de unde ai plecat si sa esuezi in planul tau, nu pentru ca nu ai fi in stare, ci pentru ca nu o faci pentru tine, nu iti doresti tu asta.

Nu puneti in carca oamenilor din jurul vostru responsabilitatea propriei voastre schimbari si nici nu permiteti ca ceilalti sa va responsabilizeze in acest sens. Eu de fiecare data cand am facut o schimbare, am facut-o pentru mine, pentru ca mi-am dorit asta. Am experimentat si ce inseamna sa faci (sau sa incerci sa faci) o schimbare de dragul celorlalti…nu mi-a iesit! Nu asteptati ca ceilalti sa se schimbe pentru voi sau pentru relatia pe care o aveti. Lucrati la propria schimbare si o sa apara o schimbare si in celalalt sau in perspectiva din care il privesti.

Stiti acel exercitiu in care daca arati cu degetul spre cineva, 3 degete sunt indreptate spre tine? Schimbarea incepe cu tine!

Articolul in format audio: Pentru tine ma voi schimba

Iti urez mult succes!

Nicoleta

2 Comment

  1. Csabi says: Răspunde

    Nico, o relatie ca sa mearga, eu cred ca cateodata trebuie sa te schimbi, putin. Nu mult, ca asta inseamna ca el/ea te conduce, dar totusi putin tot trebuie sa te schimbi. Nu pentru tine, pentru relatie.

  2. Daca e o schimbare care ti-o doresti si pentru tine, dar are beneficii si pentru relatie, cu atat mai bine. Ma refeream sa nu punem in carca partenerilor intregul nostru proces de schimbare, in ideea ca „uite, pentru tine, dar doar pentru ca tu doresti asta, eu ma schimb!”.
    Important e sa fi impacat cu schimbarea care vrei sa o faci si sa simti ca te ajuta si pe tine, nu doar pe celalalt. 🙂

Lasă un răspuns