Cum sa reactionezi cand ceilalti nu cred in vocatia ta?

Walk_Away____by_thesaintdevil

O data ce incepi sa iti urmezi calea, sa descoperi si sa lucrezi la vocatia ta sau sa-ti urmezi drumul, o buna parte dintre oamenii din jurul tau  intr-un fel sau altul vor riposta. De ce? Pentru ca acum te ocupi de tine, nu te mai ocupi de ei. Daca pana acum aveai timp sa le fii aproape, sa ii ajuti in orice, uneori sa faci tu in locul lor ce au de facut, acum timpul iti este limitat pentru ca o data ce alegi sa lucrezi la proiectul sufletului tau implica multa munca, determinare si timp acordat si la fel ca ei si tu ai doar 24 h intr-o zi.

Si atunci intervin toti ceilalti care te acuza ca nu mai esti la fel, ca nu iti mai pasa, ca implicarea ta in relatia cu ei a scazut vertiginos si daca vei merge pe acest drum ii vei pierde. De fiecare data cand auzeam din experientele mentorilor mei ca se ajunge la aceasta etapa, mi se parea de neinteles ca trec prin asa ceva si consideram ca nu au stiut sa puna corect problema cu cei dragi lor. Ma gandeam ce relatii de slaba calitate au cu ceilalti daca au ajuns in acest punct. Pana de curand cand am trecut si eu prin aceasta etapa, fiind pusa la zid de catre cei dragi mie. Mi-a fost dat sa aud ca acord mai multa atentie proiectului la care lucrez decat lor, ca mergand pe aceasta cale ii las in spate si ca ma instrainez de ei. Ce am simtit cand am auzit aceste lucruri, e greu de imaginat. Cu toate ca eu ma stiu autoanaliza si stiu ca sunt pe drumul cel bun si asta imi doresc sa fac, nu puteam sa nu ma intreb daca merita acest compromis?

Ei bine, ce e de facut in aceasta situatie?

In primul rand, incearca sa vezi situatia din exterior. Daca vrei, fa chiar un pas fizic in spate si imagineaza-ti ca te privesti pe tine si pe ceilalti. Ce stiu ei despre planurile tale? Stiu cum ai inceput acest drum si unde vrei sa ajungi? Au cunostinte despre domeniul de activitate in care tu activezi? Pentru ca de multe ori ii acuzam pe ceilalti ca nu ne inteleg dar, ei nu vad pasii concreti ai planului nostru asa cum poate ii vedem noi, sau nu detin cunostinte in acest domeniu ca sa inteleaga care sunt etapele de urmat ca sa ajungi sa ai succes in ceea ce ti-ai propus. Iar o astfel de analiza te va ajuta sa intelegi ca fiecare om are probleme si neajunsuri suflesti si de multe ori reprosurile adresate tie sunt propriile lui proiectii a ceea ce considera ca poate sau nu poate face. Cand cineva din exterior iti spune ca nu vei reusi, de fapt considera ca el nu ar reusi. Tu incearca! S-ar putea sa fii surprins de rezultat 🙂

Se spune ca astfel de persoane au o influenta negativa asupra ta si ti se recomanda sa rupi orice legatura cu ei ca sa nu te traga in jos pe drumul tau. Eu nu sunt neaparat deacord cu asta! Daca de exemplu, familia ta nu este de acord cu ce vrei tu sa faci? Ce le vei spune? Mama, tata multumesc pentru timpul acordat dar de aici ma descurc singur si as prefera sa nu mai tinem legatura pentru ca aveti o influenta negativa asupra mea? Nu! Adica de preferat ar fi sa nu ajungi aici! Nu poti sa iti negi familia si sa renunti la prieteni si cei dragi tie doar pentru ca nu sunt de acord cu ce vrei tu sa faci.  Incearca sa le explici care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi ca sa ajungi acolo unde iti doresti, gaseste o modalitate sa le vorbesti „pe limba lor”, fara a folosi termeni sofisticati mai ales daca e un domeniu in care nu au multe cunostinte ca sa inteleaga cat mai bine ce doresti tu sa faci si apuca-te de treaba. Nu iti folosi prea mult energia sa ii convingi pe ceilalati de planurile tale, ci foloseste-o pentru a lucra la ele si pentru a deveni TU un exemplu personal. 

Daca tu simti ca esti pe drumul cel bun, continua in ceea ce faci, cauta persoane care sa te sustina in asta si nu te focusa prea mult pe oamenii care nu cred in abilitatile tale pentru ca pe drumul tau vei mai intalni astfel de persoane. Important e ca balanta sa incline in favoarea oamenilor pozitivi, care iti pot fi mentori in drumul tau si care te pot ajuta sa ajungi acolo unde ti-ai propus. 

Spune-mi intr-un comentariu daca tu ai intalnit astfel de persoane care nu au crezut in proiectul sufletului tau/vocatia ta si cum ai gestionat aceasta situatie?

Articolul in format audio: Cum_sa_reactionezi_cand_ceilalti_nu_cred

Decizii cu sufletul iti doresc,

Nicoleta

 

 

Lasă un răspuns