Importanta inteligentei emotionale in atingerea scopului in viata

eq_iceberg1

Mereu am facut in viata alegeri bazate pe emotii si consider ca fiecare om face asta intr-un fel sau altul. Pana am ajuns sa intalnesc mai des acest concept, nu stiam ce inseamna sa faci aceste alegeri bazate pe emotii si ce poate reprezenta asta pentru viata ta. Cercetarile stiintifice facute pana in prezent scot la iveala importanta inteligentei emotionale, catalogand-o ca fiind mai importanta decat IQ-ul. Un IQ ridicat nu te duce neaparat la prosperitate pentru ca scolile pun accent doar pe capacitatea de a memora, ignorand inteligenta emotionala care are o  importanta majora in viata fiecaruia inca din perioada copilariei.  Se vede in viata noastra de zi cu zi cum oamenii cu studii superioare care promiteau inca din copilarie o inteligenta vie, ajung sa aiba o viata personala si profesionala mediocra; in vreme ce oameni care nu ieseau in evidenta cu nimic deosebit au un salt extraordinar spre succes. Ce face diferenta intre aceste doua categorii de persoane? Asa cum spunea si Daniel Goleman ” oamenii decid si gandesc sub influenta sentimentelor”. Iar asta se aplica in toate domeniile vietii. Ramane doar sa invatam cum sa facem asta, cum sa gasim o cale sa armonizam mintea si sufletul si sa ne folosim emotiile in mod inteligent.

Inteligenta emotionala castiga teren in fata IQ-ului in mod special in acele domenii axate mult pe partea „umana” si in care empatia si autocontrolul sunt abilitati mult mai importante decat cele cognitive. Atunci cand avem sentimente intense, mintea emotionala ia locul mintii rationale, Lucru care ne determina sa luam decizii in baza emotiilor. Desigur acestea doua nu se exclud, atat sentimentele sunt esentiale pentru gandire cat si vice-versa, dar asa cum spunea si Goleman, cand intervine pasiunea, mintea emotionala si sentimentele castiga teren.

Studiile arata ca persoanele care au o inteligenta emotionala bine dezvoltata isi stiu gestiona sentimentele si reusesc cu succes sa abordeze sentimentele celorlalti, reusind in toate ariile vietii si putand sa se reechilibreze mult mai rapid in cazul unor esecuri; comparativ cu oamenii care nu isi stapanesc viata emotionala si intampina dificultati in concentrare si in gasirea unor solutii pentru problemele intampinate. Incapacitatea de a observa adevaratele noastre sentimente ne lasa prada acestora. Asa cum spunea si Goleman, cheia unor decizii personale sanatoase presupune doar sa fim in acord cu sentimentele noastre. Da, este chiar atat de simplu! 🙂

Calitatea relatiilor interumane si numarul acestora sunt considerate cheia rezolvarii situatiilor de stres cu care ne confruntam. Asa cum am mai spus, in copilarie si in familie incepem sa dobandim cunostinte emotionale, invatam cum sa ne raportam la sentimentele noastre si ale celorlalti, cum sa exprimam sperantele si temerile. De aceea se si spune ca, copilaria reprezinta o sansa unica pentru lectiile emotionale. Ce este important de retinut este ca aceste capacitati emotionale nu sunt date fixe innascute, ele putand fi imbunatatite printr-o invatare corecta. Capacitatile emotionale presupun si constientizare de sine, controlul asupra sentimentelor si impulsurilor, amanarea recompenselor si tinerea sub control a stresului. Vorbim aici despre constientizarea de sine in contextul in care devii capabil de recunoasterea punctelor tari si a celor slabe si oferi o privire realista asupra sinelui.

IQ-ul ne ajuta sa procesam informatii, sa rezolvam probleme, se bazeaza pe logica si ne ajuta sa reusim la scoala sau la locul de munca, in vreme ce EQ-ul ne ajuta sa ne intelegem pe noi insine si pe ceilalti, sa comunicam, sa ne motivam si sa construim relatii puternice si de lunga durata, ne ajuta sa invatam din experientele dobandite si sa reusim in viata personala si profesionala.

In vreme ce intelectul functioneaza bine atunci cand suntem calmi si ramane relativ constant toata viata, inima functioneaza bine si mai rapid in orice situatie, fiind un predictor puternic al succesului nostru in viata.

Asta nu inseamna ca trebuie neglijat rolul IQ-ului; in continuare este foarte important, dar se spune ca, creierul este facut sa iubeasca.

In continuare iti pun la dispozitie unul dintre cele mai revelatoare teste de masurare a inteligentei emotionale- Scala Friedmann.

La aceste 25 de intrebari raspunzi cu DA sau NU si notezi numarul de puncte asociat fiecarui raspuns. La final, insumezi punctajele acordate fiecarui raspuns in parte si le imparti la 25. Dupa ce faci acest exercitiu, te invit sa citesti rezultatele si sa vezi gradul tau de maturitate emotionala.

Asadar, citeste întrebarile, raspunde cu Da sau Nu, aduna punctele pe care le faci si la sfarsit imparte la 25.

Nr. Item   DA NU  
1. Ma descurajez destul de usor si am stari si momente, crize ocazionale de deprimare  11  Da  Nu  21
2. Imi place sa „ fiu pus la punct” cu imbracamintea si ma bucur cand reusesc sa atrag atentia asupra mea cu imbracamintea și cu manierele mele   7 Da Nu  20
3. Sunt stapan pe mine si cu „sange rece” in situatii neprevazute si periculoase  26 Da Nu   7
4. Sunt inclinat sa fiu foarte iritabil si rigid (dogmatic, capos) cand sustin o parere impotriva unei opozitii puternice  12 Da Nu  30
5. Solitudinea imi este agreabila. Imi place sa fiu singur/a  40 Da Nu   8
6. Spun adesea lucruri pe care apoi le regret  10 Da Nu  20
7. Relatiile cu familia mea sunt pasnice si armonioase  31 Da Nu   9
8. Ma simt adesea ranit de actiunile si cuvintele altora  11 Da Nu  20
9. Sunt gata sa admit ca am gresit cand imi dau seama de asta  26 Da Nu  10
10. Sunt înclinat sa dau vina pe altii pentru greselile si erorile mele   7 Da Nu  26
11. Ma plasez eu însumi primul printre aproape toate rudele mele   6 Da Nu  25
12. Nutresc gandul ca nu am noroc in viata  11 Da Nu  29
13. Sunt înclinat sa traiesc peste mijloacele mele  13 Da Nu  26
14. Am un accentuat simt de inferioritate sau lipsa de incredere in mine pe care incerc sa o ascund   7 Da Nu  25
15. Sunt inclinat sa plang cand asist la o piesa de teatru sau film emotionant   5 Da Nu  30
16. Micile suparari ma fac sa imi ies din fire  11 Da Nu  28
17. Sunt inclinat sa impresionez cu superioritatea mea pe altii   7 Da Nu  25
18. Sunt dominator, imi place sa ma afirm fata de altii  12 Da Nu  30
19. Aproape intotdeauna caut sa castig simpatia altora   7 Da Nu  24
20. Sunt nervos cand am necazuri sau neplaceri   5 Da Nu  20
21. Sunt stapanit de ura, am o antipatie activa fata de unele persoane   7 Da Nu  21
22. Devin plin de invidie si gelozie cand altii au succes 11 Da Nu  21
23. Sunt foarte atent fata de sentimentele altora  22 Da Nu   7
24. Ma înfurii sau ma necăjesc adesea si am certuri cu oamenii  10 Da Nu  20
25. Am uneori ganduri de sinucidere    5 Da Nu  20

Interpretarea rezultatelor:


25 puncte – Perfect maturizat emotional.
24-22 puncte – Maturitate emotionala normala.
21-20 puncte – Persoana sensibila, profund umana, cu echilibru emotional.
19-18 puncte – Maturitate emotionala redusa, situatie spre limita.
17-16 puncte – Tendinta catre imaturitate emotionala.
15-14 puncte – Usoara imaturitate emotionala.
13-12 puncte – Persoana adolescentina sensibila.
11-10 puncte – Copilaroasa sub aspect emotional.
10 puncte – Infantila în planul dezvoltarii emotionale 

Spune-mi intr-un comentariu ce scor ti-a iesit si prin ce modalitati crezi ca ti-ai putea imbunatati inteligenta emotionala.

Daca ai nevoie de ajutor in interpretarea lui, ma gasesti pe adresa de e-mail nicoleta.georgiana@gmail.com sau pe pagina de facebook Lectii si Directii.

Articolul in format audio aici: Importanta inteligentei emotionale

O zi frumoasa iti doresc!

Nicoleta

Lasă un răspuns