Cunoaste-ti punctele forte

 

puncte-forte-259x180

 

Se spune ca era odata un sacagiu chinez care avea doua oale mari atarnate de capetele unui par pe care il cara pe umeri. Una dintre oale avea o fisura, iar cealalta oala era perfecta. La sfarsitul drumului lung de la rau la casa, oala perfecta era intotdeauna plina cu apa, in timp ce oala crapata era doar pe jumatate plina. Timp de doi ani lucrurile au mers la fel, sacagiul aducand doar o oala si jumatate de apa acasa. Desigur, oala perfecta era mandra de realizarile sale, in timp ce oala crapata era rusinata de imperfectiunea sa si nefericita ca reusea sa realizeze doar jumatate din ceea ce trebuia sa faca. Dupa doi ani, oala crapata i-a vorbit sacagiului intr-o zi la rau. ” Mi-e rusine de mine, pentru ca aceasta crapatura laterala face ca apa sa se scurga pe tot drumul pana la casa ta.” Sacagiul i-a spus oalei: ” Ai observat ca exista flori pe partea ta de drum, dar nu si pe partea celeilalte oale? Asta pentru ca am stiut intotdeauna despre defectul tau si am plantat seminte de flori pe partea ta de drum si in fiecare zi, in timp ce ne intorceam acasa, tu le udai. Timp de doi ani am putut culege aceste flori frumoase pentru a decora masa. Daca tu ai fi fost perfecta, nu ar fi existat aceasta frumusete care sa innobileze casa”.

Fiecare dintre noi are calitati si defecte, iar asta ne face unici. E necesar doar sa ne acceptam si sa cautam partea buna in oamenii din jurul nostru.

Cum poti sa afli sau sa verifici care sunt punctele tale forte? 

Poti incepe prin a te intreba ce anume te motiveaza? Cand simti cel mai mult ca traiesti? Ce abilitati noi inveti foarte usor? Ce faci cu placere? Cand a fost ultima data cand ai pierdut complet notiunea timpului si ai uitat de tine in timp ce lucrai la un proiect/o sarcina? Ce ai facut si care au fost punctele tale forte folosite?

Poti incepe prin a nota toate activitatile care iti placeau sa le faci inca din copilarie si pana in prezent si sa observi pe care dintre aceste activitati le consideri a fi placute si motivante? Exista o linie comuna in toate aceste activitati? Daca da, cum ai putea face sa ai parte de cat mai multe astfel de activitati placute in viata ta?

Apoi fa o lista cu toate lucrurile care le apreciezi cel mai mult la tine, in relatiile tale si in munca ta de zi cu zi. Te poti folosi de abilitatile care iti aduc succes intr-un domeniu din viata, pentru ati aduce succes si in alte sfere. Focuseaza-te pe activitati care iti scot la iveala punctele forte si evita sa te subevaluezi pentru slabiciunile tale. Fericirea si succesul sunt obtinute de cei care stiu sa isi valorizeze punctele lor forte.

Articolul in format audio aici: Cunoaste-ti_punctele_tale_forte

Ai incredere in tine!

Nicoleta

 

Lasă un răspuns