Spune DA dezvoltarii personale!

HNCK8426

In ultima perioada s-a intamplat sa gasesc articole care promoveaza idea de dezvoltare personala, dar si articole care blameaza acest concept si ideea de vocatie, de dezvoltare, de auto-cunoastere, s.a.m.d.

In opinia mea, dezvoltarea personala si autocunoasterea sunt una dintre cele mai utile si importante instrumente care pot ajuta un om sa se cunoasca si sa stie de ce are nevoie pentru a reusi in viata.

Am vazut multe persoane care iau ad literam tot ce aud in acest domeniu si se frustreaza singuri pentru ca nu reusesc sa duca la bun sfarsit obiectivele propuse de altii, nu propriile lor obiective.

Sa vedem pentru inceput ce este dezvoltarea personala?

As descrie dezvoltarea personala ca fiind un proces prin care dobandim experiente care ne ajuta sa constientizam si sa ne dezvoltam abilitatile cu scopul de a ne imbunatati calitatea vietii si de a ne indeplini scopurile si obiectivele personale.

Dezvoltarea personala ne ajuta sa ne descoperim si sa ne dezvoltam in toate domeniile vietii. De la imbunatatirea constiintei de sine, la autocunoastere, la dobandirea de noi abilitati, conturarea identitatii de sine si a potentialului personal, dezvoltarea punctelor forte, imbunatatirea stilului de viata, a sanatatii si a abilitatilor sociale si atingerea aspiratiilor personale. Toate acestea ne ajuta in formarea identitatii noastre personale si e bine sa le dezvoltam si sa ne folosim de ele pentru a ne atinge potentialul.

Am vazut ca multi oameni considera ca citirea cartilor din acest domeniu si acumularea informatiilor ii ajuta in cresterea lor personala. Nimic mai gresit! Iti imbunatateste cunostiintele, DA! Dar pana nu aplici pe tine ce ai invatat, nu o sa vezi niciun rezultat in dezvoltarea ta personala. Citeste cat de mult simti tu ca ai nevoie, dar aplica ce ai citit pe tine, pentru ca asa te dezvolti. La fel si cu cititul blogurilor de dezvoltare personala. Imi spunea cineva ca i se pare ca toate blogurile de dezvoltare personala sunt la fel. DA si NU! Sunt si bloguri parca trase la indigo, dar sunt si bloguri din acest domeniu care pun punct pe i. Nu o sa iti spun aici care consider eu ca sunt, pentru ca nu vreau sa te influentez. Este important sa gasesti tu atat materialele cat si specialistul din domeniul dezvoltarii personale cu care rezonezi cel mai bine. 

Si mai ales alege sa participi la workshop-uri sau la ateliere de dezvoltare personala, DAR mare grija cu ce intentie mergi. Daca iti propui de acasa ca nu iti va fi de folos, mai bine ramai in pat si uita-te la un film. Vei fi mai castigat, crede-ma! Mi s-a intamplat sa merg cu o cunostinta la un workshop care dura chiar mai bine de 3 ore si intreband-o cu ce idee a ramas dupa workshop imi spunea cat de arogant i se parea tipul care a prezentat. Daca iti petreci 3 ore din timpul tau acolo, incearca sa pleci cu o idee care sa te ajute pe tine, cu o intrebare care sa te puna pe ganduri, cu o tehnica pe care sa o poti folosi, fa schimb de carti de vizita, fa cunostinta cu o persoana interesanta. Nu pleca de acolo dupa 3 ore cu gandul ca ce arogant a fost tipul care a sustinut workshop-ul.

Dezvoltarea personala incepe in momentul in care esti dispus sa iesi din zona de confort si sa lucrezi acolo unde ai minusuri pentru a te dezvolta si a creste din interior. Si eu am iesit din zona de confort si am ars corabiile in spatele meu, cum se spune, ca sa fiu sigura ca nu am unde sa ma intorc si doar inainte pot sa merg. O data ce am inceput sa lucrez la dezvoltarea mea personala, am descoperit sensul vietii si acum simt ca traiesc cu adevarat. 

Sunt de parere ca doar prin dezvoltare personala poti sa descoperi cine esti cu adevarat, dincolo de convingerile si stereotipurile din exterior, si asa poti sa vezi o evolutie in directia in care tu doresti sa mergi. 

Ca o completare a titlului acestui articol as spune… spune DA dezvoltarii personale APLICATE PE TINE!

Articolul in format audio aici: Spune_DA_dezvoltarii_personale

Succes!

Nicoleta

Lasă un răspuns