Schimba-ti dialogul intern

0e2965cc75528836bf8d9a66e84824f8
Sigur te-ai surprins avand de cateva ori ganduri negative la adresa ta. Dialogul nostru intern este permanent, chiar daca nu intotdeauna suntem constienti de el. Iar acele pareri pe care le avem despre noi sunt extrem de importante, mai ales ca le purtam cu noi pe parcursul intregii zile. Iar daca vin cu o incarcatura negativa, ne saboteaza, incet dar sigur.
Toate acele expresii de tipul ” E prea cald!”, ” E prea frig!”, ” Iar nu prind verde la semafor!”, ” Ma doare asta, ma doare cealalta..”, ” Nu sunt pregatit/a pentru prezentare/intalnire/etc.” ne ofera un start gresit in inceputul oricarei zile.
Unele dintre aceste afirmatii pot veni sub forma unor automatisme, deja formate in subconstientul nostru si inradacinate inca din copilarie. Sunt acele afirmatii de tipul „iar nu mi-a iesit”, „stiam ca o sa o dau in bara”, „am gresit din nou”, s.a.m.d.
Identificarea si inlocuirea lor poate duce la eliminarea efectului lor.
Sa vedem cateva exemple despre cum am putea inlocui aceste afirmatii negative din mintea noastra:
Afirmatia de tipul ” Numai mie mi se putea intampla una ca asta!” conduce la un sentiment de catastrofa. Nu e cazul sa va lasati cuprinsi de disperare. Fiecare dintre noi are probleme, iar ceea ce vi s-a intamplat poate fi cu adevarat neplacut, dar cu siguranta nu e sfarsitul lumii.
Cati dintre voi v-ati surprins zicandu-va ” Nu mai pot”? Va asigur ca fiecare dintre noi am spus cel putin o data acest lucru. Si de fiecare data am putut, da? De fiecare data am trecut peste. Amintiti-va de acest lucru. Amintiti-va ca si ultima data si de fiecare data ati continut. Nu cadeti in aceasta capcana. Situatii dificile apar mereu, pentru ca fac parte din viata, dar ne si ajuta sa ne demnostram noua de ce suntem in stare si sa ne atingem sau chiar sa ne depasim limitele.
” Din cauza mea s-a intamplat asta” sau ” Meritam asta” sunt afirmatii care nu fac decat sa inrautateasca situatia si cu siguranta nu va va ajuta sa iesiti din starea in care va aflati. Mai bine cautati solutii concrete care va pot ajuta sa rezolvati problema cu care va confruntati.
” Nu sunt bun/a de nimic” o consider una dintre cele mai periculoase afirmatii pe care avem tendinta sa ne-o spunem. O astfel de expresie inradacinata in subconstient te poate duce in pragul disperarii. In astfel de momente, concentrati-va pe calitatile pe care le aveti. Va recomand sa aveti o lista cu aceste calitati pe care sa o recititi ori de cate ori simtiti nevoia. Daca nu aveti aceasta lista facuta, va recomand sa o faceti. Veti afla astfel ca multe lucruri v-au iesit asa cum ati dorit, ca v-ati atins multe obiective si ca puteti invata din greselile facute.
” Intotdeauna gresesc” sau „Niciodata nu ma ajuta nimeni” te pun intr-o postura de invins/a si atrag sentimente de disperare si neajutorare. Priveste situatia din exterior, distanteaza-ta putin de problema si cauta solutii.
De cele mai multe ori, identiificarea si inlocuirea acestor afirmatii ne ofera posibilitatea de a le controla!

Spune-mi intr-un comentariu tu ce fel de afirmatii folosesti in dialogul tau intern.

Articolul in format audio aici: schimba-ti_dialogul_intern1

Nicoleta

Lasă un răspuns