Despre armonia in familie


Am fost rugata de multe ori sa scriu un articol despre cum am putea creea/recreea armonia in familie. Am evitat sa fac asta pentru ca, in acel moment, nu aveam o relatie stabila si aveam la indemana doar exemplele altora, nu si cele personale. Acum ca sunt pe cale sa imi intemeiez propria familie, vreau sa vin in intampinarea voastra cu cateva lucruri pe care le-am invatat pana acum si pe care urmaresc sa le pun in aplicare in familia mea.
Am vazut foarte multe cazuri de cupluri care ajung sa se urasca si sa ramana impreuna doar de dragul copilului/copiilor. As putea spune ca numarul lor este mai mare ca si in cazul cuplurilor fericite, dar care chiar sunt fericite, nu doar mimeaza fericirea. Lucru care, pe mine personal, m-a ingrozit de-a dreptul, ajungand sa evit orice forma de implicare intr-o relatie, doar pentru a nu ajunge si eu acolo.
Asa am inceput sa caut raspunsuri. Vroiam sa stiu ce duce relatia in punctul in care cei doi implicati ar fi in stare sa isi dea in cap, doar sa scape de „chinul” relatiei/casniciei. Concluzia la care am ajuns nu surprinde pe nimeni – e vorba de lipsa unei bune comunicari. Cu totii comunicam, dar o facem uneori atat de superficial. Mai ales in cadrul relatiei.
Si cum se ajunge aici?
E dovedit ca femeile, in general, inteleg prin intimitate, a discuta despre orice aspect ce vizeaza relatia, casnicia si traiul impreuna. Barbatii pornesc cu aceasta deschidere spre a comunica, mai ales la inceputul relatiei, cand isi doresc o apropiere de persoana iubita, dupa care, ei vad prin intimitate si petrecerea timpului impreuna, nu neaparat discutand.
Stiati ca barbatii sunt mai optimisti in privinta casniciei lor si privesc relatia intr-o nota mult mai pozitiva decat femeile?
Si atunci de ce se ajunge la certuri si neintelegeri?
Ca raspuns aici am gasit critica foarte acida la adresa celuilalt. Noi de multe ori cand ne exprimam nemultumirea, atacam persoana, nu fapta facuta de persoana, care ne-a deranjat.
Critica, dezgustul sau dezamagirea folosite des in casnicie, arata ca unul dintre parteneri il judeca pe celalalt foarte aspru. Iar asta nu lasa loc de o posibila rezolvare a neintelegerilor, ducand la formarea unei singuratati in casnicie si ajugand ca cei doi partneri sa nu se mai intereseze deloc de viata celuilalt. De multe ori certurile in casnicie pot avea o finalitate foarte urata.
Si atunci ce ar trebui sa facem sa prevenim asta?
Barbatii ar trebui sa fie atenti la felul in care sotia isi manifesta o nemultumire si sa nu o ia ca pe un atac personal. Stim ca barbatii vad diferit lucrurile si pentru ei o rezolvare sta intr-o solutie oferita imediat. Exact contrariu a ceea ce are nevoie o femeie. O femeie vrea sa discute despre problema pe care o are si sa simta ca este ascultata cu adevarat. Iar atunci cand barbatul vine cu o solutie imediata, scurtcircuiteaza discutia, iar femeia considera ca sentimentele si opiniile ei nu ii sunt validate.
Noi, femeile in schimb, trebuie sa invatam sa nu mai atacam barbatul in valtoarea nemultumirilor exprimate. Nu ataca persoana. Mare grija aici la felul in care ne exprimam. Aici apar si acele exprimari de tipul „niciodata/de fiecare data/etc.”. Sa luam un exemplu: „Niciodata nu se gandeste si la mine!” Aici trebuie sa depunem un efort in gasirea unor argumente care pune la indoiala aceasta afirmatie. Ofera-ti o clipa de ragaz in care sa iti reamintesti de cate ori partenerul/partenera ti-a demonstrat ca se gandeste la tine si esti important/a pentru el/ea.
Si atunci cum facem sa nu atacam persoana?
PSihologul Haim Ginott vine cu o formula ideala pentru a exprima o nemultumire fara a ataca persoana: „Cand ai facut X m-am simtit Y si as fi preferat sa faci Z”. Cum ar suna aceasta formula pusa in practica? Sa vedem: „Cand ai plecat in oras cu baietii si nu m-ai anuntat, m-am simtit ignorata si neimportanta pentru tine. As fi preferat sa ma suni sa imi spui ca vei iesi cu ei”, in loc de „Esti un nemermic si un nesimtit!”. Suna mai bine, nu?
Una dintre modalitatile cele mai utile de a detensiona un conflict este sa ne ascultam cu adevarat unul pe celalalt. Reducerea tensiunii si empatia sunt principalii factori care fac diferenta dintre o cearta cu scopul dulcei impacari sau o cearta care are sanse sa ajunga la o adevarata explozie. In momentul in care asculti activ, gasesti de multe ori, propuneri de impacare din subintelesele partenerului; dar, fiind absorbiti de avalansa emotionala, nici macar nu auzim acele propuneri.
Un alt aspect foarte important intr-o cearta este sa ii arati partenerului/partenerei ca intelegi punctul lui/ei de vedere si ca poti vedea lucruri si din perspectiva sa, chiar daca parerea ta e alta. Asa ii demonstrezi ca il/o asculti si ca ii validezi emotiile si sentimentele.
Daca nu obisnuiti sa comunicati, sa discutati despre problemele care va framanta zi de zi, despre lucrurile frumoase care vi s-au intamplat, sa va incurajati unul pe celalalt, inseamna ca sunteti o familie doar pe certificatul de casatorie.
Verighta pe mana, nasterea unui copil sau celui de-al doilea, nu iti garanteaza armonia in familie. Si aceasta trebuie dezvoltata in mod continuu in relatie in timp si cu multa rabdare.
Familia si casa in care locuim trebuie sa fie locul in care ne simtim cel mai bine. Daca ai fi un copil care creste in familia pe care tu si sotul/sotia o formati, ti-ar placea sa locuiesti cu ei? Ce ai invata de la ei?
Desigur toate aceste mici trucuri si tehnici nu functioneaza de pe azi pe maine, partenerii trebuie sa isi doreasca sa se schimbe, iar asta cere multa perseverenta. Dar o data ai iubit acest om, nu? De ce? Ceva te-a adus alaturi de el, nu? Intreaba-te daca merita cu adevarat sa continui si actioneaza.

Spune-mi intr-un comentariu tu cum pastrezi armonia in familia ta?

Articolul in varianta audio aici: Despre_armonia_in_familie[1]

Un timp de calitate alaturi de cei dragi iti doresc,

Nicoleta

1 Comment

 1. Georgiana says: Răspunde

  Felicitari!!! Un articol minunat….mi-ai luminat ziua….am asteptat mult un subiect despre familie 🙂 !
  Armonia….e usor de găsit dar greu de păstrat!! Pacea si linistea in familie o aduce de obicei femeia…ea este inzestrata cu rabdare, iubire si devotament! In egala masura barbatul contribuie cu dragoste, protectie si de obicei sustinere financiara…
  In fiecare zi invatam unul de la altul cum sa pastram armonia in familie: prin discutii, prin momente de relaxare, prin lucruri si activitati care ne fac placere!
  Armonia —doar noi suntem responsabili de pacea din sufletele noastre si din casele noastre!!!
  Îti doresc armonie in ganduri si pace in suflet, pentru a avea o familie fericita!:*

Lasă un răspuns